Komuniti Al-Insyirah

islamic finance, banking, career, peace.

Ruang Download Section dah dibuka, sila gunakan sebaiknya

You are not connected. Please login or register

Warung Kopi @ al-Insyirah

Go to page : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 18 of 18]

1 Warung Kopi @ al-Insyirah on Tue Feb 17, 2009 11:13 am

insyirah


Moderator
Moderator
First topic message reminder :

Assalamu'alaikum whb.

Nampaknya al-Insyirah sangatttt sepi... Sad

Saja buka topic baru, ana telah berazam untuk menghabiskan buku Putera Lembah Bakkah yang telah dibeli pada bulan Ogos 2008 dan sehingga kini belum berjaya dihabiskan. Maka, ana berazam selagi buku itu tidak habis, maka ana tidak akan mengupdate [blog] dan rindu pula rasanya nak menulis. Maka, jangan marah ye warga al-Insyirah, ana melepaskan kemaruk di sesawang ini. Embarassed

Warung Kopi @ al-Insyirah insya Allah, sekadar berkongsi cerita disekeliling. Let us sharing. Sharing is caring, rite? Cool

Sekadar berkongsi pengalaman dari jendela hospital. Smile

Pada awal tahun 2009, diary 2009 yang pertama sekali dalam hidup ana ialah program memasukkan diri ke hospital. Laughing Sound good ya? Razz Dari Desember 2008 lagi kesihatan mengganggu dan terus mengganggu rutin kehidupan. Alhamdulillah, moga dengan itu menjadikan ana hamba Allah yang selalu bersyukur atas kurniaan kesihatan dan nikmat-nikmat Nya. Hati menjadi sebak, gemuruh dan sangat hiba apabila membaca peringatan dari Tuhan, "Dan di antara manakah antara nikmat-nikmat Tuhanmu yang hendak kamu dustakan?" Berulang kali Allah 'bertanya' kepada manusia dalam surah Ar-Rahman, hati menjadi-jadi rindu untuk sujud di depan Kaabah Mu.

Kala hati menjadi gundah-gulana apabila doktor mengatakan bahawa badan yang sangat dhaif ini barangkali akan mengalami kelumpuhan. Subhanallah, berat sungguh rasanya ujian yang bertamu. Tapi, masih yakin Allah Maha Pengasih, Maha Penyayang. Masakan Allah mentaqdirkan sesuatu yang sia-sia. Dialah yang Maha tahu apa yang terbaik buat kita semua. Wamakaru wamakarallah wallahu khairul makirin. Kita merancang, Allah juga merancang dan Allah lah sebaik-baik Perancang. Subhanallah, cantik sungguh aturan Ilahi buat ana. Very Happy

Kesakitan pada tulang belakang dan menjalar ke seluruh kaki kiri membuatkan ana benar-benar 'lumpuh'. Subhanallah. Hanya Allah menarik satu nikmat, terasa seakan lupa pada nikmat-nikmat yang lain. Astaghfirullah hal azhim. Teruknya penyakit hati ni. Rolling Eyes Kiri dan kanan pesakit merintih dan meraung-raung, ana hanya mampu membekukan diri. Bila sakit, ana lebih suka diam. Diam dan berfikir. Diam dan berzikir. Ya Allah, bila sakit baru ingat Tuhan. "Dan di antara manakah antara nikmat-nikmat Tuhanmu yang hendak kamu dustakan?"

Pelbagai diagnosis doktor, sama ada ana mengalami:
Retak pada tulang belakang
Kanser tulang

Dan macam-macam yang menakutkan. Ana cuba menggarapkan kembali antara emosi dan akal. Kita semua milik Allah, apa yang ada pada kita adalah milik Nya hatta nyawa kita sendiri adalah milik Allah. Dia hanya memberi kita pinjaman. Apakah kita marah apabila Pemilik barang pinjaman meminta semula apa yang Dia pinjamkan? Apakah kita lupa diri, apakah kita terlupa akan janji kita untuk memulangkan semula apa yang kita pinjamkan?

Dilema dan terasa bukan hanya fizikal yang diuji, malah kesabaran, keyakinan dan keteguhan hati serta IMAN sedang hebat diuji Allah. Embarassed Tiadalah dayaku selain pertolongan dari Mu. Ana cuba membina semula keyakinan, kesabaran dan keimanan yang seakan diterjah ombak yang lebih hebat dari tsunami. Bayangkan, selama ni kita masih berjalan-jalan, buat itu dan ini... Dengan sekelip mata, kita kena terima yang semua itu dah pun 'dipulangkan' kembali pada Tuan pemilik barang itu. Allahuakbar... Susah, tapi itulah tarbiyyah 'direct' yang sedang Allah lakukan pada seorang insan bernama Insyirah. Smile Susah itu tarbiyyah, sabar itu indah. Wink Alhamdulillah.

Kesimpulannya:

Dalam apa jua situasi sekalipun, tenang-tenangkan hati... lol!

ala bizikrillahi tatma'inal qulub. Laughing

Well, harini... Ana perlu meneruskan pembacaan Putera Lembah Bakkah, semoga Allah memberi kelapangan waktu (yang sememangnya lapang) dan menggerakkan minda untuk mengutip mau'izzoh yang dipamerkan. Insya Allah. Smile


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

426 Re: Warung Kopi @ al-Insyirah on Wed Dec 01, 2010 7:15 pm

umaruddin


Moderator
Moderator
Assalamualaikum... warung kopi senyap aja.. meja.. bangku dah berabuk... penuh sawang.. moh ramai2 ziarah..


_________________
http://www.umaruddin.blogspot.com

427 Re: Warung Kopi @ al-Insyirah on Fri Dec 03, 2010 1:05 pm

insyirah


Moderator
Moderator
Assalamu'alaikum.

Lama tak masuk sini. Selalu masuk, sendirian saja. Lama-lama, malas nak masuk. Hurm...


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

428 Re: Warung Kopi @ al-Insyirah on Sat Dec 04, 2010 11:41 pm

munira alhashimi


Ahli Aktif
Ahli Aktif
Salam Insyirah...dari dulu sampai kini...asik sunyi je..
Tapi tak apa jauh dari PHD.

429 Re: Warung Kopi @ al-Insyirah on Mon Dec 06, 2010 7:45 pm

syafinur


Ahli Aktif
Ahli Aktif
salam.....tak ramai org skrang ni....lau masuk pun mesti sorang2 jer....mgkn lum masanya lg kita nak jd meriah mcm kat forum yg dulu...masing2 sibuk dgn hal mereka...tunggu dan sabar...Inshaallah kita akan berkumpul semula..

430 Re: Warung Kopi @ al-Insyirah on Fri Mar 04, 2011 9:38 am

insyirah


Moderator
Moderator
Assalamu'alaikum semua.

Apa khabar semua?
Lamanya tak masuk dalam forum ni,
Insyirah pun dah nak dapat title baru Very Happy


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

431 Re: Warung Kopi @ al-Insyirah on Wed Mar 09, 2011 12:37 pm

aysarahanan


Moderator
Moderator
Salamualaikum wbt...

aysa pon lama tak masuk forum ni...tiap kali lalu tengok macam tak ada orang..hmmm


_________________
"Jika dunia ini persinggahan, mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan."

432 Re: Warung Kopi @ al-Insyirah on Mon Jun 13, 2011 1:12 pm

normyislam


Ahli Senior
Ahli Senior
Assalamualaikum..

Sudah saangat lama saya tak menjengah ke forum ni..hu.
Em, saya tertanya-tanya status semua orang di sini, bagaimanakah?

Smile

http://normyislam.blogspot.com

433 Re: Warung Kopi @ al-Insyirah on Fri Jun 17, 2011 8:55 pm

azizul


Admin
Admin
Wsalam,
normyislam.. insyaAllah.... azizul rasa mesti semua rindu zaman2 kita aktif dahulu, InsyaAllah azizul akan pindahkan forum ini ke tapak baru. Azizul baru sahaja beli domain www.zizul.com , domain ini sebenarnya domain personal, tapi azizul boleh subdomainkan forum ini, jadi masalah iklan yang MENYAKITKAN!, insyaAllah akan selesai, dan azizul masih boleh gunakan www.al-insyirah.co.nr untuk 'mask' subdomain ini... Doakan ye... tempat ini kalau dimanfaatkan, InsyaAllah besar impaknya, Amin...


_________________
http://al-insyirah.forummotion.com

434 Re: Warung Kopi @ al-Insyirah on Fri Jun 17, 2011 10:51 pm

normyislam


Ahli Senior
Ahli Senior
Wsalam,
normyislam.. insyaAllah.... azizul rasa mesti semua rindu zaman2 kita aktif dahulu, InsyaAllah azizul akan pindahkan forum ini ke tapak baru. Azizul baru sahaja beli domain www.zizul.com , domain ini sebenarnya domain personal, tapi azizul boleh subdomainkan forum ini, jadi masalah iklan yang MENYAKITKAN!, insyaAllah akan selesai, dan azizul masih boleh gunakan www.al-insyirah.co.nr untuk 'mask' subdomain ini... Doakan ye... tempat ini kalau dimanfaatkan, InsyaAllah besar impaknya, Amin...

Hu sebenarnya terkejut yang amat dengan iklan tu.. hm
InsyaAllah, apa2 yang baru maklumkanlah walaupun saya ni dulunya jarang berpeluang menjengah ke sini, hu. Sekarang ni barulah masa banyak terluang (lepas tamat persediaan A level). Apapun jazakallah buat pihak admin yang tak putus asa mencari-cari jalan meningkatkan trafik di sini:)

Ada baiknya juga tapak baru ni, moga dengan tu semua user akan bersemangat baru, ^_^
InsyaAllah

http://normyislam.blogspot.com

435 Re: Warung Kopi @ al-Insyirah on Fri Jun 24, 2011 6:08 pm

azizul


Admin
Admin
InsyaAllah, Amin, sekarang ini azizul sedang mengintai CMS Drupal http://drupal.org

dan dalam proses mereka website al-insyirah. Alhamdulillah, azizul dapat tawaran menjadi business consultant dibawah program sirim , dan SME , dan dlm proses membuka syarikat berdaftar al-insyirah training & consulting , dan al-insyirah f&b . dan sebahagian daripada keuntungannya akan digunakan utk membangunkan komuniti al-insyirah sendiri. azizul baru berbincang dgn hanis, dan azizul harap ada yg sudi menjadi sukarelawan utk komuniti ini. sekiranya ada yang berminat boleh hubungi azizul di azizul_is(at)yahoo.com . Tq

insyaAllah latihan dan insentif akan diberikan. hanis dan normyislam, azizul sangat berharap pada kalian.


_________________
http://al-insyirah.forummotion.com

436 Re: Warung Kopi @ al-Insyirah on Fri Jul 08, 2011 10:38 pm

azizul


Admin
Admin
Assalamualaikum, update ringkas.... azizul dah membeli domain www.al-insyirah.com , td azizul hubungi dheadz, dan telah berikan info kepada syafiqah. harap semua dapat membantu menghidupkan kembali komuniti ini, InsyaAllah xde lagi masalah iklan2 yg menyakitkan etc. TQ!


_________________
http://al-insyirah.forummotion.com

437 Re: Warung Kopi @ al-Insyirah Today at 5:51 pm

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 18 of 18]

Go to page : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum