Komuniti Al-Insyirah

islamic finance, banking, career, peace.

Ruang Download Section dah dibuka, sila gunakan sebaiknya

You are not connected. Please login or register

~ Usrah @ al-Insyirah ~

Go to page : 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 2]

1 ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Wed Nov 12, 2008 5:17 pm

insyirah


Moderator
Moderator
Salamun'alaykum sahabat-sahabat yang ana rindui.
Moga iman dan fizikal antum/antunna dalam keadaan yang sihat. InsyaAllah. Ameen allahumma ameen. Tempoh hari, our admin al-Insyirah (Azizul) ada usulkan tentang usrah kecil (seramai mana ahli di al-Insyirah). Jadi, ana nak tanyakan pendapat sahabat-sahabat yang lain.

- Idea yang lebih membina
- Nak buat secara online (serentak atau just leave artikel di satu sudut siasah?)
- Naqib/Naqibah? Ada kenalan untuk menjadi penceramah jemputan (sekiranya usrah dijalankan mgunakan conference YM)

Tafaddhal... Idea dari kalian di alu-alukan.

Wassalam


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

2 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Thu Nov 13, 2008 10:04 am

dheadz


Admin
Admin
Salam... usrah, kalau dijalankan di forum, akan kelihatan seperti topik2 lain. tak biasa lagi dengan usrah yang sebegini, kerana biasanya secara terus, face to face. Tapi tak bermakna tidak boleh dilakukan, boleh saja. Lagi ramai yang join, lagi baik... semakin aktif, alhamdulillah.

Menggunakan kemudahan yg ada pun baik juga seperti YM Conference, mungkin ramai yg berminat, masing2 boleh katakan apa yg perlu di board yg sama. Bagus.

Itu pandangan saya, minta pandangan sahabat2 lain pula... bagaimana?


_________________
Manusia selalu heboh mencari sesuatu yg bakal ditinggalkan, tapi tak heboh utk menyiapkan sesuatu yg bakal dibawa… Mari kita persiapkan diri dengan bekalan yang sepatutnya dibawa ke alam sana nanti. Wink

3 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Sun Nov 16, 2008 10:12 am

umaruddin


Moderator
Moderator
Assalamualaikum...
Saya agak terbuka.. cuma saya risau dari segi pemantauan... dah sapa yg benar2 layak..
Kita ni dalam dalam negara berdaulat.. ada undang2.. dikuathiri silap2 haribulan terlepas cakap .. terlebih komen.. atau tersentuh isu2 sensitif... lebih teruk lagi bari maklumat yg terlari dari syarak.. x pasal2 owner... Azizul kena tahan pasal sebarkan bahan2 terlarang.. melanggar undang2..

Niat yg elok kena disertai cara yg elok.. kalau ada kaedah pemantauan yg baik.. saya sokong..
Wassalam

http://www.umaruddin.blogspot.com

4 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Sun Nov 16, 2008 10:16 am

insyirah


Moderator
Moderator
Salam'alayk Smile

Iya... selalunya usrah dijalankan face-to-face tapi sebenarnya banyak juga usrah yang dijalankan secara online (menggunakan YM conference). Tapi tidak di taip pada board sebaliknya menggunakan mic untuk bercakap. Jadi, dalam satu2 masa hanya 1 orang je yang bercakap. Naqib akan menjadi orang yang bertanggungjawab untuk mengendalikan usrah dibantu beberapa AJK Smile Tapi, bagi usrah yang bercampur lelaki dan perempuan, ana agak kurang selesa untuk berbicara. Mungkin ini hanya pendapat peribadi ana saja. Ana lebih selesa menaip di board. Embarassed Mungkin sahabat yang lain boleh menggunakan mic semasa memberi pendapat atau berkongsi ilmu, ana hanya mendengar dan mencelah melalui board... Embarassed Terpulang kepada masing-masing. Laughing


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

5 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Sun Nov 16, 2008 10:23 am

insyirah


Moderator
Moderator
umaruddin wrote:Assalamualaikum...
Saya agak terbuka.. cuma saya risau dari segi pemantauan... dah sapa yg benar2 layak..
Kita ni dalam dalam negara berdaulat.. ada undang2.. dikuathiri silap2 haribulan terlepas cakap .. terlebih komen.. atau tersentuh isu2 sensitif... lebih teruk lagi bari maklumat yg terlari dari syarak.. x pasal2 owner... Azizul kena tahan pasal sebarkan bahan2 terlarang.. melanggar undang2..

Niat yg elok kena disertai cara yg elok.. kalau ada kaedah pemantauan yg baik.. saya sokong..
Wassalam

Wa'alaikumussalam whb,
Ana sedang dalam proses mencari dan sedang untuk (boleh dikatakan memujuk) seorang sahabat untuk membantu menjayakan usrah. Cuma, ana khuatir dr segi masa. Contohnya setiap Sabtu/Ahad, ana tak dapat nak online. Jadi, ana khuatir ketidakbersamaan akan buat usrah jadi layu... Mad Pada ana, biar la usrah tu sedikit tapi bermanfaat. Kalau ditakdirkan hanya 2 orang, itu pun tak apa. Permulaan... Smile

Dari segi ilmu agama, mungkin boleh mencari ustaz-ustazah (kak Aysa pun boleh bantu juga, kan akak kan? Smile ) Owh ya, akhi g-jul segmen bahasa Arab dah habis belajar, sekarang beliau ada di Malaysia. Dalam proses (insyaAllah) nak sambung master. Kalau sekiranya beliau available... Mungkin boleh minta tolong juga pada dia. Very Happy Ini hanya cadangan-cadangan ana.

Dari segi pengisian, eloklah yang memberi pengisian rohani dan juga mental dalam menghadapi arus globalisasi. menjadi muslim yang profesional. InsyaAllah. Kalau sudut politik ni memang 'sensitif', jadi admin boleh buat garis panduan. Isu-isu politik yang disentuh perlulah yang berkaitan dengan ilmu, tidak hanya emosi dan fahaman politik. Wallahua'lam.

Saya lebih suka berbicara tentang keadaan semasa (masyarakat) berbanding situasi politik. Very Happy Agak berani membuka usrah @ al-Insyirah disebabkan ada cikgu umaruddin yang pastinya banyak ilmu dan pengalaman untuk dikongsi. Smile Bahkan status berkahwin untuk mengelakkan usrah menjadi "bebas".


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

6 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Tue Nov 18, 2008 8:38 pm

insyirah


Moderator
Moderator
Salam'alayk.
Setelah bertanya beberapa sahabat, finally seorang sahabat dapat berikan jawapan yang positif. InsyaAllah dia berusaha untuk membantu. Tazkirah secara santai.

Azizul,
Confirm kan yer. Sebab ana nak confirm semula ngan sahabat sama ada nak teruskan atau tak.


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

7 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Tue Nov 18, 2008 9:13 pm

umaruddin


Moderator
Moderator
Asslamualaikum...

Kalau yakin x de belaku sebarang pencanggahan.. dari segi syarak mahu pun undang2.. teruskan.. saya sokong sebenarnya.. cuma fikir jauh sikit.. lebih baik elak dari merawat pulih.. betul tak?

Insya Allah saya akan bantu selagi kudrat dan kemampuan akal dapat menyumbang..

http://www.umaruddin.blogspot.com

8 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Fri Nov 21, 2008 3:23 am

aysarahanan


Moderator
Moderator
salamualaikum...

rindunya...
lama dah tak masuk insyirah.. makin maju...chaiyok..



aysa pon sokong kalo nak wat usrah gini,
sikit tapi bermanfaat...byk kebaikannya..


moga selamat semuanya..Smile
[b]

9 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Sun Nov 23, 2008 4:47 pm

azizul


Admin
Admin
Assalamualaikum ,
ana memang berasa bersalah pd kalian semua.... Sad
banyak2 minta maaf, ana baru lepas final, PC di rumah pula buat hal..
ada je kejutan dalam bersama2 dgn teman2...

begini, bagi ana,
kita semua perlu ada yg mengikat,
dan bagi ana,
keISLAMan kitalah yg mengikat kita,

satu Usrah kecil mampu mengikat hati2 kita
yg sememangnya terlalu mudah lalai dalam
mengejar matlamat2 duniawi(sekurang - kurangnya ana)

dgn adanya satu kelompok yg saling tegur menegur
kita dapat memberikan makanan kepada hati kita yg kelaparan
InsyaAllah, projek Usrah ini dapat dilaksanakan, tentang Naqib dan hal hal lain,.
ana harap antum dapat bantu ana,
mungkin ana tidak sekerap dulu, tetapi bagi ana , kemandiran Al-Insyirah sangat - sangat ana harapkan.

harap membantu....

Assalam

http://al-insyirah.forummotion.com

10 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Mon Nov 24, 2008 5:02 pm

umaruddin


Moderator
Moderator
Assalamualaikum..
Azizul.. kalau nak capai barakah... kejayaan.. tanpa dugaan.. tiadalah kemanisannya..
Bila ada halangan ... rintangan.. baru le usaha kita lebih dihargai..

http://www.umaruddin.blogspot.com

11 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Tue Nov 25, 2008 2:23 pm

azizul


Admin
Admin
Waalaikummussalam Warahmatullah,

ana harap kalian dapat berikan pandangan kalian.

hasrat ana, keadaan hidup kita menjadi lebih baik. tambahan lagi, Ukhti Insyirah ada khabarkan ada teman yang sudi membantu.

buat permulaan, ana harap kalian dapat berikan id ym kalian.

kalian boleh hubungi ana di

azizul_is@yahoo.com
@ 0193775414

Assalam.

http://al-insyirah.forummotion.com

12 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Tue Nov 25, 2008 2:24 pm

insyirah


Moderator
Moderator
Wa'alaikumussalam whb kepada semua yang memberi salam.
Moga Allah memberi kemudahan dan petunjuk untuk kita semua, moga usaha yang sedikit tetapi berterusan dan juga dapat memanfaatkan MASA dengan sebaiknya, insyaAllah Smile Kalau boleh usrah dibuat pada hari Jumaat sebab Sabtu/Ahad saya selalu sibuk dengan family. Embarassed Tapi kalau sahabat2 yang lain semuanya mudah untuk usrah pada Sabtu/Ahad, insyaAllah teruskan jer. Wink

So far,
Ana dah tanyakan pada seorang sahabat, insyaAllah dapat membantu Smile
Tapi kalau sahabat2 lain ada cadangan yang lain, tafaddhol. Sahabat ana ni, yang ana suka sebab caranya yang mudah bergaul dengan orang yang lebih muda/tua. Bak kata orang, dia mudah sesuaikan diri. InsyaAllah. Dalam ramai2 yang ana minta tolong, setakat ni dia jer yang memberi 'semangat' jitu pada ana. Laughing Kalau yang lain tu, aihhhhh.. payah nak cakap! Rolling Eyes


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

13 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Mon Dec 01, 2008 7:51 pm

umaruddin


Moderator
Moderator
Admin wrote:Waalaikummussalam Warahmatullah,

ana harap kalian dapat berikan pandangan kalian.

hasrat ana, keadaan hidup kita menjadi lebih baik. tambahan lagi, Ukhti Insyirah ada khabarkan ada teman yang sudi membantu.

buat permulaan, ana harap kalian dapat berikan id ym kalian.

kalian boleh hubungi ana di

azizul_is@yahoo.com
@ 0193775414

Assalam.
Assalamualaikum
az_umaruddin@yahoo.com
az_umaruddin@hotmail.com
azumaruddin@gmail.com

buat sementara waktu saya gunakan 013-3005521 no set anak saya.. Insya Allah bila dapat no baru.. saya akan sampaikan..

http://www.umaruddin.blogspot.com

14 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Thu Dec 11, 2008 2:45 pm

azizul


Admin
Admin
okey, ana cadangkan kita bermula pada bulan januari, setiap hari sabtu... apa pendapat kalian?

http://al-insyirah.forummotion.com

15 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Thu Dec 11, 2008 5:32 pm

umaruddin


Moderator
Moderator
Insya Allah.. pukul berapa tu.. kena setkan jugak.. kekadang saya sabtu pun ada appointments.

kalau dah tetapkan masa.. Insya Allah saya cuba berikan kelapangan pada waktu tu.

http://www.umaruddin.blogspot.com

16 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Sat Dec 13, 2008 6:11 pm

azizul


Admin
Admin
Kata Insyirah, selepas jam 4 ptg, Naqib kita ada di overseas,

erm.. apa pendapat yg lain?
kalau berdua pun , takpe utk permulaan...

http://al-insyirah.forummotion.com

17 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Sun Dec 14, 2008 6:48 pm

insyirah


Moderator
Moderator
Assalamualaikum Smile

Nampaknya tak berapa 'menarik' usrah pada ahli al-Insyirah Smile

InsyaAllah, setakat ni Naqib kita merupakan pelajar Al-Azhar cawangan Shoubra, Mesir. Beliau merupakan seorang hafiz Quran. Major dalam Pengajian al-Quran. Yang lain eloklah kiranya kalau ta'aruf sendiri dengan orangnya semasa sesi usrah. Insya Allah. Disebabkan perbezaan waktu Malaysia-Mesir selama 6 jam, maka... Kata ustaz, insya Allah kelasnya hanya 2 jam sehari (formal) selainnya tasmi' dengan syeikh. Jadi, jam 4 petang (Malaysia) baru ada kelapangan waktu untuk usrah (kiranya masih berminat nak meneruskan).

Cadangan ana:
1. Usrah sekali seminggu
2. Berikan satu nama usrah (cth: Baitul Insyirah)
3. Setiap kali usrah perlu ada laporan dari S/U Usrah
4. Sekiranya meneruskan rancangan ini, bina satu ID ym baru untuk digunakan oleh naqib. (cth: baitul_insyirah) dimana naqib akan menggunakan ID ini (pwordnya hanya diketahui oleh AJK Tertinggi)
5. Kalau boleh, cadangkan nama untuk pangkat:

Naqib : (dah ada)
Naqibah : ?
Penasihat : ? (saya cadangkan cikgu umarudin)
Setiausaha : ?
AJK (Umum): ?


Cukup rasanya setakat ini 5 orang AJK Tertinggi. Embarassed

Apapun, feedback dari SEMUA diharapkan...

Rindukan suasana damai di madrasah... Sad


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

18 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Sun Dec 14, 2008 9:14 pm

azizul


Admin
Admin
a'ah... ana harap ramai yang dapat berikan sokongan... ini untuk kita semua....

http://al-insyirah.forummotion.com

19 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Mon Dec 15, 2008 4:38 pm

dheadz


Admin
Admin
Buat masa ni, memandangkan ianya bakal diadakan pada hari Sabtu, saya tak dapat nak sertai usrah ni. Hari Sabtu mmg hari yg sesuai, kerana ramai yg biasanya mmg ada masa terluang. Tapi saya, bagi mereka yg dah sedia maklum, hanya online dari tempat kerja, Isnin sampai Jumaat sahaja. Di rumah tiada sambungan internet.

Apa2 pun ini sedikit info:

YM = dheadz2007 (ini pun menggunakan web-based YM iaitu Mibbit Webchat)


_________________
Manusia selalu heboh mencari sesuatu yg bakal ditinggalkan, tapi tak heboh utk menyiapkan sesuatu yg bakal dibawa… Mari kita persiapkan diri dengan bekalan yang sepatutnya dibawa ke alam sana nanti. Wink

20 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Mon Dec 15, 2008 7:07 pm

umaruddin


Moderator
Moderator
Assalamualaikum..
Insya Allah .. saya akan cuba bantu .. sokong seberapa yang terdaya.

http://www.umaruddin.blogspot.com

21 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Tue Dec 16, 2008 8:43 am

insyirah


Moderator
Moderator
Wa'alaikumussalam cikgu umarudin Smile

Salam'alaykum akhi Dheadz Smile

Aha, tentang hari pula... Itulah, Azizul cadangkan Sabtu (maybe sebab hari Sabtu ni lebih flaksible berbanding hari-hari lain sebagai pelajar yang kadangkala terkejar-kejar dengan urusan seharian) Rolling Eyes Kalau buat hari Isnin-Jumaat pula, Naqib bgtau insyaAllah takde masalah selepas jam 4 petang dan ke atas. Sebab tu la saya tanya Very Happy Supaya kalau boleh, ianya memudahkan majoriti ahli al-Insyirah yang berminat nak sertai usrah.

Wallahua'lam...

Musyawarah... Musyawarah... Smile


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

22 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Tue Dec 16, 2008 10:58 am

azizul


Admin
Admin
Azizul tak boleh komfemkan kalau weekday bila free.. kecuali jumaat, sebab jumaat memeng cutipun, kalau jumaat mcm mana?

http://al-insyirah.forummotion.com

23 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Sun Jan 11, 2009 12:34 pm

azizul


Admin
Admin
Assalamualaikum,

mcm mana dengan program ini? ada tak yg sudi mengikut?

http://al-insyirah.forummotion.com

24 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Mon Jan 12, 2009 5:18 pm

umaruddin


Moderator
Moderator
Assalamualaikum...
Insya Allah.. Saya tidak ada keberatan selagi tidak bercanggah dengan waktu kerja dan temujanji saya.

http://www.umaruddin.blogspot.com

25 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ on Sat Feb 14, 2009 6:35 am

aysarahanan


Moderator
Moderator
Assalamualaikum...

jam 4 waktu mesia ke?jumaat sabtu insyaAllah ade kelapangan.. Smile

26 Re: ~ Usrah @ al-Insyirah ~ Today at 8:05 am

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 2]

Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum