Komuniti Al-Insyirah

islamic finance, banking, career, peace.

Ruang Download Section dah dibuka, sila gunakan sebaiknya

You are not connected. Please login or register

Pelajar tajaan yang tersepit~

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Pelajar tajaan yang tersepit~ on Tue Feb 16, 2010 8:20 am

normyislam


Ahli Senior
Ahli Senior
Baru-baru ni keputusan salah satu peperiksaan penting di kolej keluar. Ya, beratus-ratus senior kami dah boleh tarik nafas lega=) kerana, dengan lepasnya point yang ditetapkan pihak penaja, insyaAllah mereka akan fly (^_^)

Namun dalam yang ramai-ramai tu, ada dalam 30 pelajar yang sangkut. Inilah yang nak dielakkan sangat sebenarnya, kerana program persediaan yang sedang kami lalui ini (Cambridge A level) tidak begitu laku sijilnya di Malaysia=( Terpaksa merayu di kolej swasta. Yang tak lepas point pula, tak banyak motivasi dicurahkan, lebih kepada sindiran2 sinis dari sesetengah pihak sedangkan dengan meletakkan kami dalam program serupa ini, kami menanggung risiko.

Ini adalah cabaran bagi pelajar yang mendapat tajaan.. huhu. Sebagai pelajar, kami berikhtiar dan memandangkan penyampaian sesetengah pensyarah yang 'tidak memadai', ramai antara kami yang memilih untuk berbelanja ke tuisyen. Ini menimbulkan sedikit isu di kolej di mana kurang disenangi pihak pengurusan.

Diadakan pula prep pada sebelah malamnya bagi memastikan pelajar belajar di kolej. Sungguh, kelas di tuisyen banyak membantu pelajar, namun entah macam manala kami dapat buat admin faham bahawa kami tak dapat nak bergantung pada lecture yang terhad di kelas. Dengan adanya prep tersebut, program2 keagamaan juga sedikit sangkut, kerana kami tidak dapat guna waktu malam sepenuhnya. Yang saya lihat, pengurusan admin menekankan bahawa melepasi point yang ditetapkan penaja adalah segalanya..

Em, sekadar ingin pandangan forumers berdasarkan apa yang kami lalui memandangkan diskusi siswa siswi ni pun dah sepi nampaknya..huhu.. sekian

http://normyislam.blogspot.com

2 Re: Pelajar tajaan yang tersepit~ on Tue Feb 16, 2010 12:06 pm

syafinur


Ahli Aktif
Ahli Aktif
hmmmm...tension sgt lau blajar semata2 tuk melepasi pointer....

3 Re: Pelajar tajaan yang tersepit~ on Thu Feb 18, 2010 3:07 pm

dheadz


Admin
Admin
Memang dapat saya rasakan, tekanan untuk mendapatkan pointer yang ditetapkan oleh penaja. Satu usaha murni, dengan mendapatkan tuisyen di luar waktu pembelajaran normal. Tuisyen itu dari pensyarah yg sama?

Semoga Normy dapat bahagikan masa, dan semoga semuanya berjalan lancar, dipermudahkan urusan seharian.


_________________
Manusia selalu heboh mencari sesuatu yg bakal ditinggalkan, tapi tak heboh utk menyiapkan sesuatu yg bakal dibawa Mari kita persiapkan diri dengan bekalan yang sepatutnya dibawa ke alam sana nanti. Wink

4 Re: Pelajar tajaan yang tersepit~ on Thu Feb 18, 2010 6:36 pm

normyislam


Ahli Senior
Ahli Senior
dheadz wrote:Memang dapat saya rasakan, tekanan untuk mendapatkan pointer yang ditetapkan oleh penaja. Satu usaha murni, dengan mendapatkan tuisyen di luar waktu pembelajaran normal. Tuisyen itu dari pensyarah yg sama?

Semoga Normy dapat bahagikan masa, dan semoga semuanya berjalan lancar, dipermudahkan urusan seharian.

hee... tuisyen bukan oleh lecturer yang sama.. sebab itu mendapat tentangan admin. Can't understand why actually.

http://normyislam.blogspot.com

5 Re: Pelajar tajaan yang tersepit~ on Tue Feb 23, 2010 2:18 am

azizul


Admin
Admin
dah tanya alasan diorg tak?


_________________
http://al-insyirah.forummotion.com

6 Re: Pelajar tajaan yang tersepit~ on Thu Feb 25, 2010 11:40 pm

normyislam


Ahli Senior
Ahli Senior
Em nak bersoal jawab dengan admin, susah juga...huu.

Berdasarkan pandangan sendiri saja, kami pelajar bawah mara dan jpa biasanya dipantau.. pihak penaja sebolehnya nak pastikan kolej ni mampu membuat pelajar lepas cut off pointyg ditetapkan. Dan mungkin dengan tuisyen2 ni menampakkan kelemahan pihak kolej.. wallahualam..

Apapun, kami teruskan saja=) hehe~

http://normyislam.blogspot.com

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum