Komuniti Al-Insyirah

islamic finance, banking, career, peace.

Ruang Download Section dah dibuka, sila gunakan sebaiknya

You are not connected. Please login or register

hayya bil Arabiah :)

Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 2 of 4]

1 hayya bil Arabiah :) on Wed Feb 20, 2008 2:50 pm

insyirah


Moderator
Moderator
First topic message reminder :

Assalamualaikum...

Hihihi... kelakar lak rasanya... sbb x pandai pun bhs arab Smile

Just try Smile
Harini nak ambil ayat ni : Fi kulli lamhatin wa nafasin 'adada ma wasi'ahu 'ilmullah.
Maksudnya : Dalam setiap hembusan nafas terkandung berbagai ilmu Allah.



Last edited by insyirah on Wed Feb 20, 2008 2:50 pm; edited 1 time in total


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

26 Re: hayya bil Arabiah :) on Tue Feb 26, 2008 8:30 pm

umaruddin


Moderator
Moderator
insyirah wrote:Madrasah (sekolah)
Musolla (surau)

Lagi..Lagi...
Mana la mentor tu erk... mentor tu tanye, seminggu berapa kali dia kene post?
Maaf tumpang lalu...
Ada juga bahasa2 arab di inggeriskan...
Jamal.. Camel
Syukar.. Sugar..
Kahf... cave..

http://www.umaruddin.blogspot.com

27 Re: hayya bil Arabiah :) on Tue Feb 26, 2008 10:44 pm

yanna_syaddiqin


Ahli Junior
Ahli Junior
Salam..
akh kika..
syukran jazilan..
informasi berguna utk ana hari ni.. Smile
jazakkallah khairan to all...huhu

http://www.friendster.com/muslimat

28 Re: hayya bil Arabiah :) on Tue Feb 26, 2008 11:58 pm

aysarahanan


Moderator
Moderator
kika dah jawab...hehe

izzaiyik tu mmg bahasa mesir jer,mesir jer guna perkataan tu..
senang jer kalo nak kenal bahase mesir..bunyinya cam istimewa sket..

29 Re: hayya bil Arabiah :) on Wed Feb 27, 2008 8:12 am

insyirah


Moderator
Moderator
Kak Aysa,
Mana la syira nak kenal... Hahaha, arab fusha pun tak tau. Mana nak dapat bezakan Razz Sebab selalu orang mesir rajin sangat tanya izzaiyik... Lalalala.. Org jordan tak penah lak tanya camtu, orang maghribi pun tak juge... Cool

Umuuruka toyyibah? Sedap bunyinye Very Happy
InsyaAllah akan dipraktikkan sebaiknya....


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

30 Re: hayya bil Arabiah :) on Wed Feb 27, 2008 11:23 am

traxx_racer


Ahli Senior
Ahli Senior
assalamualaikum..
kaifa haluka?
betul ke nih? maksdnye apa kabar ek?
klw selamat berkenalan apa dia?

31 Re: hayya bil Arabiah :) on Wed Feb 27, 2008 2:17 pm

insyirah


Moderator
Moderator
Waalaikumussalam whb Wink
Kaifa haluka utk lelaki, kalau utk ppuan jadinya kaifa haluki.. Kalau umum, x maksudnya laki/ppuan jadi kaifa haluk... Wallahua'lam. Kalau salah tlg betulkan.

Kalau specifik utk ppuan, perkataan salunye "i" dihujungnya, kalau laki jadi "a" contoh:
Kaifa haluka? [L]
Kaifa haluki? [P]

Habibati ~ kekasihku - untuk ppuan
Habib ~ kekasih - untuk lelaki
Habibi ~ kekasihku [yg ni umum kan?] Rolling Eyes

huhu...
lol!


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

32 Re: hayya bil Arabiah :) on Wed Feb 27, 2008 6:26 pm

traxx_racer


Ahli Senior
Ahli Senior
oo.. jd kaifa haluk utk semua r ek

33 Re: hayya bil Arabiah :) on Wed Feb 27, 2008 9:55 pm

umaruddin


Moderator
Moderator
traxx_racer wrote:assalamualaikum..
kaifa haluka?
Alham dulillah.. Bil khairi.. wa anta?

http://www.umaruddin.blogspot.com

34 Re: hayya bil Arabiah :) on Thu Feb 28, 2008 8:00 am

kika diyal chokolah


Ahli Baru
Ahli Baru
Erm,brkenaan dgn 'selamat brkenaan' dlm bhse arab,ana x bape pasti sngt,tp ade gak jumlah2 @ ayat2 lain yg kite leh pki selain 'selamat berkenalan' dlm sesi perkenalan dgn seseorng,ana bawekan cnth :

-أريد أن أتعارف معك (uridu an ata'araf ma'ak) = sy hendak brkenalan dgn awak.

-هل يمكننا أن نتعارف فيما بيننا؟ (hal yumkinuna an nata'araf fima bainanaa)= buleh kite kenal antare 1 same lain?

-سعدت بهذا التعارف (sa'idtu bihazat ta'aruf)= sy gembire dgn perkenalan ini.

dan ade lg beberape jumlah @ ayat yg digunekan ketike brkenalan dgn seseorng.hehehe...klu ade pape tmbhn dr pihak lain,leh la tambah ek...

____________________________________________________________

erm,sbnrnye 'kaifa haluk' tu bknnye bermaksud umum @ x brmaksud laki/pompuan.sbnrnye same je ngn kaifa haluka @ kaifa haluki,cume huruf kaf pd akhir kalimah haluka @ haluki tu dimatikan.sbb tu disebut haluk.Huruf kaf diakhir kalimah haluk tu adelah Kaf mukhatab.Kaf mukhatab ni lak merupakan ganti kpd Dhomir mukhatab iaitu anta,anti,antuma,antum dan antunna jike dhomir mukhatab ni dtng slps sesuatu isim @ kate name..mcm kite kate:

kaifa halu anta akn jd kaifa haluka

asalnye kite kate 'halu anta',tp memandangkan anta td dtng slps sesuatu isim,make anta td telah digantikan dgn kaf brbaris atas,make jadilah 'haluka'.

ok,mcm 'habibati,habibi @ habib' lak,die pn serupe mcm 'haluka' @ 'haluki' td.

cume bile kite kate habibatii @ habibii yg brmaksud kekasih sy,dlm tulisan arab kite akn tmbh huruf ya dibelakang sesuatu isim trsebut,dn ya trsebut dinamekan dgn ya mutakallim dn ya mutakallim ni td adelah ganti kepade dhomir ana.

cnth kite nak kate ayah saye,asalnye kite akn kate abu ana ''أب أنا tp ikut qaedah nahu,ana td akn digantikan dgn ya mutakallim ,make die akan jd abi 'أبي'..

insyaAllah,nnti kite akn bincang bab dhomir ni secare mendalam,wallau a'lam.. Smile

35 Re: hayya bil Arabiah :) on Thu Feb 28, 2008 8:41 am

insyirah


Moderator
Moderator
Owh... Embarassed
Salah faham la ana ni, uhuks. Mujur dibetulkan, kalau tak jadi fahaman sesat Embarassed Sebab mengajar adek2 kat umah just dengan rujukan buku teks dorang. Ana la arif tapi bebudak ni tak faham2 gak. Terpksa la akaknye menuntut sebelum dituntut Smile Jazakallah khairan ya akhi.


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

36 Re: hayya bil Arabiah :) on Thu Feb 28, 2008 9:19 am

yanna_syaddiqin


Ahli Junior
Ahli Junior
alhamdulillah..subhanallah..
syukur ana panjatkan ke hadrat ilhai.. Smile
ukhti syira kate dh panas ruangan ni..hihi
alhamdulillah..ana hargai sokongan2 sahabat..
ma'at taufiq sahabat2..

ana nk tnye..
ape ye makna 'wa iyyakum'?
'istanna sumayya'..

lpas tu..nk request senarai kata2 ucapan
utk sahabat2.. Cool

syira dan akh kika yg bestari..
tolg ana yer..huhu flower

http://www.friendster.com/muslimat

37 Re: hayya bil Arabiah :) on Thu Feb 28, 2008 11:11 pm

aysarahanan


Moderator
Moderator
yanna_syaddiqin wrote:
ape ye makna 'wa iyyakum'?
'istanna sumayya'..


wa iyyakum = dan untuk kamu semua(bergantung pada ayat)

istana syuwaiya= tunggu sekejap(untuk laki)
istani = untuk perempuan

habibah/habib=selain dari makna kekasih boleh juga jadi makna kesayangan


p/s :kalo salah sila betulkan

38 Re: hayya bil Arabiah :) on Fri Feb 29, 2008 8:05 am

insyirah


Moderator
Moderator
Salamun'alaik ukhti habibah. Sobakhul khair... Kaifa haluk?

Lalalala.. saja nak bg orang lain jeles, panggey kak aysa habibah Very Happy


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

39 Re: hayya bil Arabiah :) on Fri Feb 29, 2008 11:00 am

yanna_syaddiqin


Ahli Junior
Ahli Junior
kak aysa.. syukran.. Wink
Allah yaftah'alaik..jazakkallahu khairan ukhti.. Smile
syira..ana happy..alhamdulillah..hihi

http://www.friendster.com/muslimat

40 Re: hayya bil Arabiah :) on Sat Mar 01, 2008 4:05 am

aysarahanan


Moderator
Moderator
hihihi...

insyirah...
ya azizati,ya habibati,ya umri... Very Happy


p/s :testing jer..

41 Re: hayya bil Arabiah :) on Wed Mar 05, 2008 8:52 am

yanna_syaddiqin


Ahli Junior
Ahli Junior
syiraaa,,
akh kika saket eh??
saje tggu dier wat kelas dlu bru nk tnyer..hehehe...
Razz

http://www.friendster.com/muslimat

42 Re: hayya bil Arabiah :) on Thu Mar 06, 2008 7:56 am

kika diyal chokolah


Ahli Baru
Ahli Baru
Asslamamualaikum,kaifa halukum??...hehehe,maap sbb ana lambat hntr post. Bz skit...erm,post kali ini ana tulis psl dhoma'ir. ana pn dh attached file tu kt savefile.com,klu antum nak dptkan file tu,antum leh la klik di sini...selamat membace ye...bittaufiq. Smile

43 Re: hayya bil Arabiah :) on Fri Mar 07, 2008 9:59 pm

yanna_syaddiqin


Ahli Junior
Ahli Junior
Wa'alaikumussalam..
ana bilhkhoir..
alhamdulillah..menjelme juge ustaz kika.. Smile
syukran jazilan ustaz..
teruskan yer..
mudah2an dpt kerberkatan dr Allah..
dgn ilmu yg diturunkan..

lol!

http://www.friendster.com/muslimat

44 Re: hayya bil Arabiah :) on Thu Mar 13, 2008 1:30 pm

traxx_racer


Ahli Senior
Ahli Senior
istana 2 maksudnye lelaki ke?
istana seri menanti

45 Re: hayya bil Arabiah :) on Fri Mar 14, 2008 12:01 am

aysarahanan


Moderator
Moderator
istanna tu maksudnyer tunggu...
pengunaannya untuk lelaki...
(kita cakap lelaki)

istanni tu tunggu untuk perempuan
kita cakp kat perempuan

contohnya aysa cakap kat traxx
"istana syuai.." maknenye "tunggu kejap"

contoh aysa cakap syira
"istani syuai.." Very Happy

46 Re: hayya bil Arabiah :) on Mon Mar 17, 2008 2:52 pm

azizul


Admin
Admin
aysarahanan wrote:hihihi...

insyirah...
ya azizati,ya habibati,ya umri... Very Happy


p/s :testing jer..


Assalamualaikum....

ya azizati itu maksud nya apa?

tahniah... sangat lapang rasa dihati...

http://al-insyirah.forummotion.com

47 Re: hayya bil Arabiah :) on Tue Mar 18, 2008 12:48 am

aysarahanan


Moderator
Moderator
ya azizati tu....
whai yang di muliakan.... Very Happy

48 Re: hayya bil Arabiah :) on Tue Mar 18, 2008 8:01 am

insyirah


Moderator
Moderator
Kak Aysa, tambah lagi.... Very Happy
Ya jamil (ana bukan jamilah, hikhikhik) Very Happy
Marah lak tuan guru ana pandai2 buat bahasa sendiri nih.

Kak Aysa, cmne nak cakap "my bestfriend" dalam bhs arab. Smile


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

49 Re: hayya bil Arabiah :) on Sat Mar 22, 2008 12:30 am

aysarahanan


Moderator
Moderator
my bestfriend ek....

sodiqoh mufadhol...@soqidoh muqorrob

itu kalo tak salah aysa...sbb arab jarang guna

jika salah sila betulkan.. Very Happy

50 Re: hayya bil Arabiah :) on Mon Mar 31, 2008 9:05 am

insyirah


Moderator
Moderator
sodiqoh mufadhol ni kalau contoh ayatnye ada x kak Aysa Razz


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

51 Re: hayya bil Arabiah :) Today at 5:50 pm

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 2 of 4]

Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum