Komuniti Al-Insyirah

islamic finance, banking, career, peace.

Ruang Download Section dah dibuka, sila gunakan sebaiknya

You are not connected. Please login or register

Khasiat solat dari sudut kesihatan, perlukah??

Go down  Message [Page 1 of 1]

normyislam

normyislam
Ahli Senior
Ahli Senior
Salam,
Baru-baru ni saya ada membaca akhbar yang mengulas mengenai satu program yang dijalankan perkim. Program mengenai kelebihan dan manfaat pergerakan dalam solat daripada sudut kesihatan.

Ada antara modulnya termasuklah modul sakit pinggang, modul mati pucuk dan sebagainya. Ini membuatkan saya tertanya-tanya, perlukah sebenarnya penitikberatan atas segala khasiat ini?

Bukannya apa, gusar kiranya tergelincir daripada niat solat yang sebenar.
Sekadar imaginasi saya: Katalah ada sorang ni rasa penat dan sangat letih untuk melaksanakan solat. Tiba-tiba terdetik di hatinya pula "Em, takpelah, solat ni pun macam terapi juga, boleh melegakan sengal2 badan ni, aku tak rugi apa2 pun"... wargh, boleh tercalar niat.

Apapun, better to seek first, understand then to be understood.. Ini sekadar monolog dalaman saya bila membaca akhbar daripada kaca mata orang luar =) Apa pendapat kalian?

http://normyislam.blogspot.com
Share this post on: redditgoogle

dheadz

Post on Thu Feb 18, 2010 2:59 pm by dheadz

Satu persoalan yang bagus untuk dirungkaikan bersama, Normy.

Seeloknya (bagi saya), kita tunaikan ibadah solat itu seperti yang diperintahkan, diwajibkan ke atas kita yang beragama Islam. Apa yang terhasil daripada solat itu adalah satu bonus atas apa yang kita lakukan. Kalau dengan melakukannya boleh menyihatkan tubuh badan, alangkah bagusnya. Buat satu perkara, dapat satu perkara lain dengan secara tidak langsung. Untung kan? Smile

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum