Komuniti Al-Insyirah

islamic finance, banking, career, peace.

Ruang Download Section dah dibuka, sila gunakan sebaiknya

You are not connected. Please login or register

25 perkara yang tidak disukai suami

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

izyan insyirah


Ahli Aktif
Ahli Aktif
25 Perkara yang tidak disukai suami

1.Memperkecil suami dihadapan orang lain antara sedar dan tidak. Walaupun ianya benar
ie. "hubby i tu kan kan..siang ikan pun dia tak tau.. bla bla bla "

2.Menggangu suami dengan menelefon dia terlampau selalu sangat dan selalu dimasa yang salah.
ie. "hello abang ada meeting ker tu,
sorry la cuma nak cakap..malam nih kita masak sardine jer ..ok tak "


3.Terlalu suka mengemas rumah / mengalihkan barang sampai suami tak
jumpa barang-barang yang disimpan beliau..
ie. "kita dah simpan screw drebar tu kat dalam stor, entah la kat atas shelf mana satu.."

4.Mengambil muka surat atau bahagian tertentu dari surat khabar dan menyusun
surat khabar dengan cara yang amat salah..sampai tidak dijumpa mana-mana
seksyen yang hendak dibaca.

ie. "bang, sport section tu ayang dah buat bungkus belacan.."


5.Memotong mana-mana bahagian majalah dan juga suratkhabar atau apa-apa bahagian dari mana-mana printed matter sampai berlubang sana sini dan sisuami tak sempat baca/tengok
ie. "eh.. kita suka la news pasal new peti ais tu..kita dah potong simpan ..."


6.Menyuruh suami agar membeli itu dan ini dalam perjalanan balik dari opis,
sedangkan nak pergi pasar/supermarket cuma esok sahaja atau baru semalam telah
ke pasar.

ie. "bang.. semalam kita lupa beli garam,gula beras dan susu budak ....boleh singgah tak mana mana ..pleaze "

7. Tidak memberi arahan/instruction yang jelas kepada suami bila menyuruh dia membeli
sesuatu dan kemudian memarahkan/menyalahkan suami.

ie. "saya kata beli susu cair dan gula melaka, apsal awak beli susu pekat dan gula pasir ...kan lain tu"

8.Membuat temujanji dan aktiviti sosial tanpa mendapat persetujuan suami terlebih
dahulu

ie. "i dah confirm malam Jumaat nih nak dinner kat rumah cik minah, you tak ada program tahlil kat mana mana kan ??
"


9.Mengubah barang, tempat buku atau tools atau apa-apa setting di PC tanpa
memberitahu suami.

ie. "screensaver u tentang gambar 1500cc harley tu i dah tertukar jadi gambar bunga ros..."

10.Bercakap/bersembang di telefon dengan kawan-kawan sewaktu malam selepas 10 pm bilamana nak beristirehat dan ber...ber....
ie. " pot pet pot pet pot pet pot pet pot pet pot .."

11. Menjemput tetamu atau sesiapa sahaja datang kerumah tanpa izin suami.
ie. "malam nih i jemput lina dan anum datang dinner rumah sebab hubby dia orang outstation, ok kan kan kan "

12.Berpakaian kusut masai dengan t-shirt terkoyak dan kain batik lusuh dan rambut
tak terurus serupa langsuyar dan muka tak bermekap serupa mayat dirumah... tapi
cukup segak dan cun bila nak keluar rumah.

ie. "..oh baju-baju cantik tu cuma untuk ke kenduri kawin dan dinner jer, kat rumah pakai jeans koyak pun ok kan bang.."

13.Mengambil masa yang cukup lama bila bersiap macam pengantin bila nak keluar
kemana-mana dan membuatkan suami tertunggu dan terus tertidur.

ie. " sorry la i tak tau baju kurung mana nak pakai la so kena pilih betul betul .."

14.Dengan sengaja atau tidak sengaja terlupa menyuruh maid atau diri sendiri
membasuh atau mensterika baju atau seluar yang telah dipilih untuk dipakai
dihari berkenaan.

ie. " eh baju tu masih berendam dalam besen lagi..nak pakai jugak ke baju basah tu.."

15.Dengan sengaja atau tidak sengaja menyebelahi anak anak bila suami sedang hot
dengan budak budak tu..

ie. "..eh biarlah budak budak tu pergi slumber party, bukan nak tinggal rumah kawan dia tu seminggu.."


16. Tidak suka mandi dan bersiap awal pada hari cuti dan hanya bersiap bila nak dekat
asar sahaja.

ie. ",,nak mandi buat apa awal awal bukan nak pergi jalan jalan mana pun.."

17. Suka melengah lengah kan masa bila nak bersolat berjemaah atau beribadat dengan melencong ke dapur, bilik budak budak atau buat benda benda lain.
ie. "..awak solatlah dulu, saya nak abiskan memasak nih.."

18.Mengganggu suami yang sedang tengah tengok tv.
ie. "pasukan manchester tu sampai mati tak akan dapatkan kalahkan liverpool, mari tolong saya potong ayam nih.."

19. Asyik bercerita tentang diri sendiri tanpa memberi peluang pada suami untuk bercerita jugak.
ie. " u tau tak kat opis tadi, i rasa nak tembak client tu u tau tak.. then lagi, waktu balik tadi nasib baik tak langgar..then lagi u tak tak ...then today.. then tadi..u tau tak...semalam u nak tau....bla bla bla bla."

20.Membebel dan berleter tak renti-renti tentang hal-hal yang amat kecil dan di
ulang tayang semula tiap tiap hari.

ie. " i dah kata jangan kasi budak budak tu handphone, kan sekarang dah ...bill bla bla bla bergayut bla bla bla bla...ini semua salah you "

21.Memfitnah dan menuduh suami tanpa usul periksa.
ie. " eh cik abang, awak nih ada affair ke apsal sms beep beep beep tak henti henti nih...betina mana pulak awak nak nih..."

22.Menceritakan hal rumah tangga pada orang lain.
ie. "..eee u tau tak hubby i tu..."

23.Dengan sengaja atau tidak, gagal memasak masakan yang suami nak makan.

ie. "..apsal u tak cakap tadi kata u nak makan gulai kari dan rojak pasembor...i dah masak gulai asam pedas dan rojak
singapore .."


24.Meminjamkan harta-benda suami pada orang lain tanpa kebenaran.
ie. "..adik u datang tadi nak pinjam mouse, sebab dia punya dah rosak.."

DAN AKHIR SEKALI


25.Sengaja melengahkan untuk masuk tidur tanpa sebab-sebab yang munasabah.
ie. "..you tidurlah dulu, i nak habiskan tengok drama nih dulu then nak kacau tepung siap siap untuk breakfast dan nak masukkan pakain dalam laundry then kemudian nak tanam padi belakang rumah then nak menuai sekali....."








Kepada
semua isteri2 dan bakal isteri tu pandai2 la ambik hati suami.....

http://izyaninsyirah.blogspot.com
Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

Post on Mon Sep 14, 2009 12:56 am by dheadz

izyan insyirah wrote:
12.Berpakaian kusut masai dengan t-shirt terkoyak dan kain batik lusuh dan rambut
tak terurus serupa langsuyar dan muka tak bermekap serupa mayat dirumah... tapi
cukup segak dan cun bila nak keluar rumah.
ie. "..oh baju-baju cantik tu cuma untuk ke kenduri kawin dan dinner jer, kat rumah pakai jeans koyak pun ok kan bang.."
Yang satu ni mmg tak best. Tapi kalau nak kluar rumah, humang aih... lawa mengancam, untuk sapa tu? Bukankah itu semua untuk suami, kenapa nak tayang kat orang lain pula ye?

Post on Mon Sep 14, 2009 7:44 am by aysarahanan

izyan insyirah wrote:

18.Mengganggu suami yang sedang tengah tengok tv.
ie. "pasukan manchester tu sampai mati tak akan dapatkan kalahkan liverpool, [color=black]mari tolong saya potong ayam nih.."

yang atas ni tak de masalah,silap ari bulan ayam ntah ke mana,join sekali tgok bola..hehe Razz Razz

hehe tergelak juga baca ...

sememangnya semua kat atas tak bez. Razz Razz

tapi kadang2kan kita tak sedar apa kita buat tu suami tak suka.

Post on Mon Sep 14, 2009 11:17 am by indah

hehehe... Smile

Post on Mon Sep 14, 2009 2:37 pm by rahsia

banyaknyeee...... 25 perkara. Ada tak perkara-perkara yang tidak disukai oleh si isteri pula?

Post on Fri Sep 18, 2009 6:41 am by aysarahanan

tak suke suami yang berat sangat tulangnyeee...hihi(cam ade pengalaman jer?)Razz

Post on Fri Sep 18, 2009 4:26 pm by muzafar

aysarahanan wrote:tak suke suami yang berat sangat tulangnyeee...hihi(cam ade pengalaman jer?)Razz

berat tulang tu yg brp kilo aysa?
tongue tongue

Post on Sat Sep 19, 2009 2:08 am by aysarahanan

maksudnyer ayahanda,

bukan keberatan tulang...

tapi yang kekurangan rajinan suami membantu isteri.. Smile

Post on Sat Sep 19, 2009 2:32 am by muzafar

Ayahanda saje wat2 x tahu lar aysa.. Tp kan ayahanda pun berat tulang jg.. Namun kalo kena pandai isteri mujuk, sure tulang tu jd ringan smula.. hehe

Post on Sat Sep 19, 2009 2:36 am by aysarahanan

suami yang kedekut pon masalah jugakan..

maksud aysa yang terlampau kedekut.berkira serba serbi..hehe
Very Happy

Post on Sat Sep 19, 2009 2:44 am by muzafar

Ekceli...Isteri jg kena blajar ilmu mujuk utk atasi sikap2 -ve somi. Org laki mmg kalah dgn pujuk rayu isteri tongue

Post on Sat Sep 19, 2009 2:47 am by aysarahanan

tetapi kalo berjimat untuk perkara2 yang berfaedah apasalahnya kan.

tapi berbelanja tidak sampai membazir

Post on Sat Sep 19, 2009 3:41 am by dheadz

Berjimat mmg bagus, tapi eloklah kiranya tidak sampai menyekat keperluan, kebahagiaan sekeluarga. Berjimat elok, lokek kurang elok.

Post on Sat Sep 19, 2009 7:37 pm by muzafar

berjimat mmg di tuntut..
membazir jgn sekali.. (dua kali n byk2 kali x per ----> kata izyan... hua3x)
Smile Smile

Post on Sun Sep 20, 2009 2:06 am by izyan insyirah

muzafar wrote:Ekceli...Isteri jg kena blajar ilmu mujuk utk atasi sikap2 -ve somi. Org laki mmg kalah dgn pujuk rayu isteri

owhh....ye ke...Smile

Post on Sun Sep 20, 2009 2:19 am by muzafar

izyan insyirah wrote:
muzafar wrote:Ekceli...Isteri jg kena blajar ilmu mujuk utk atasi sikap2 -ve somi. Org laki mmg kalah dgn pujuk rayu isteri

owhh....ye ke...Smile

iyer izyan...sungguhhh
pompuan yg pandai mujuk...
4 sure ader imbuhan dr sominya..
Very Happy Very Happy

Post on Sun Sep 20, 2009 2:41 am by izyan insyirah

muzafar wrote:
izyan insyirah wrote:
muzafar wrote:Ekceli...Isteri jg kena blajar ilmu mujuk utk atasi sikap2 -ve somi. Org laki mmg kalah dgn pujuk rayu isteri

owhh....ye ke...

iyer izyan...sungguhhh
pompuan yg pandai mujuk...
4 sure ader imbuhan dr sominya..

ehemm....terbatuk2 lak...hehe
boleh praktik nnt dh kawen...

Post on Mon Sep 21, 2009 7:48 am by muzafar

hehe...org pantai timur ckp...buah spelek tu izyan...
maknanya...tips dr mrk2 yg berpengalaman...
Wink Cool

Post on Mon Sep 21, 2009 9:48 am by muzafar

rahsia wrote:banyaknyeee...... 25 perkara. Ada tak perkara-perkara yang tidak disukai oleh si isteri pula?

ha...isteri pun nak juga yer kak... (aikk nape nama akak bertukar rahsia plak?)
ni ade sdkt senarai2 utk para somi plak..
tp jgn mare yer...x byk plak mcm isterinya..
hua3x...



Biasanya kan wanita sering jer di kaitkan dengan petua atau nasihat untuk memenangi hati pasangan.
Bagaimana ngan lelaki yermana leh lelaki pun mestila arif gak kan..
Wahai lelaki, jangan mudah mengangkat diri atau pandai berkata-kata jer..
ketahuila kemampuan anda untuk memenangi hati pasangan anda..

Bagi insan yang bakal bergelar suami renung2 kan la ye


1.Tunjuk keprihatinan anda terhadap apa yang dilakukannya pada hari tersebut.

2.Anda mungkin tidak mampu untuk menyelesaikan semua masalah sidia, tapi tunjukkan sifat memahami dan simpati.

3.Bila dia mahukan sokongan anda dengan bertanya mengenai sesuatu perkara, katakan ya tanpa perlu mengambil masa yang lama.

4.Semasa perasaannya tersinggung, segera tunjukkan perasaan bersalah anda pada waktu itu juga, tidak akan turun ego lelaki andai memohon maaf pada wanita/isteri!

5.Bila anda perlukan masa untuk bersendirian akibat gusar,katakan padanya anda perlu menyendiri dan perlukan sedikit masa untuk berfikir mengenai sesuatu.Jangan biarkan si dia terasa dengan perlakuan anda.

6.Bersedia berkongsi masalah dengannya.Dia perlu tahu agar tidak menyangka yang bukan-bukan.

7.Mendengar dan bersabarlah bila si dia mahu berkongsi pendapat ngan anda, jangan buat2 tak tau lak.

8.Seringkali medahulukan perbincangan sebelum membuat sesuatu keputusan.Minta buah fikirannya..

9.Bila anda berjauhan darinya,beritahu padanya bahawa anda terlalu merindunya.

10.Telefon dia semasa anda bekerja untuk bertanya khabar dan berkongsi cerita.

11.Katakan aku cinta padamu/rindu pada mu sekurang kurangnya sekali sehari.

Post Today at 8:05 am by Sponsored content

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum