Komuniti Al-Insyirah

islamic finance, banking, career, peace.

Ruang Download Section dah dibuka, sila gunakan sebaiknya

You are not connected. Please login or register

Stressnyer.. Tensionyer saya...

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Stressnyer.. Tensionyer saya... on Mon Aug 24, 2009 3:18 pm

indah


Ahli Aktif
Ahli Aktif
Saya dengan ini ingin membuka topic tentang stress ni.. so kalau ada yang minat untuk mem post apa-apa tentang stress boleh la post kat sini.. bukan apa.. ehehe.. hari ni saya dimulakan dengan stress dan tension yang amat sangat.. so dr td duk dengar zikir je.. sebab.. stress... uhuhu.. kerja memang stress... huhu.... Sad Sad Sad


We all experience stress from time to time. When stress gets to be too much, it can take a toll on our health and wellbeing. That's why effective stress relievers are essential in restoring inner peace and physical health. Here is a growing list of stress relievers that can help you feel less affected by stress in your life.

1. Guided Imagery
2. Self-Hypnosis
3. Autogenics
4. Journaling
5. Meditation
6. PMR
7. Yoga
8. Breathing
9. Playing Games
10. Sex
11. Laughter
12. Biofeedback
13. Music Therapy
14. Take a Walk
15. Plant a Garden
16. Time Management
17. Listen To Music
18. Eat a Balanced Diet
19. Learn Assertive Communication Skills
20. Enjoy Aromatherapy
21. Reduce Caffeine Intake
22. Drink in Moderation
23. Don’t Procrastinate
24. Drink Green Tea

Saya ambil dr web www.stress.about.com.... huhuu....

http://www.shindah.blogspot.com

2 Re: Stressnyer.. Tensionyer saya... on Mon Aug 24, 2009 4:48 pm

munira alhashimi


Ahli Aktif
Ahli Aktif
Salam indah..
stress dengan kerja. Ibu pun tak begitu pandai menanganinya..hehe Smile
Belasan tahun dahulu...dah puas mengalami stress dengan kerja, apa nak buat,
masa tu kuat hati nak bekerja, jadi kuatkan semangat menghadapi segalanya.
Teringat lagi waktu hamil anak ke2, ibu mengalami mabuk teruk, kepala sentiasa sakit, kerja melambak, ibu curi2 masa rehatkan diri di bilik stor. Akhirnya terlantar di hospital dua hari.

Alhamdulillah, sekarang ni dah tak stress lagi...
Ibu di rumah, jadi tukang masak, kemas rumah dan tunggu suami pulang dari kerja.
Stress sikit.. jika ada terdapat jiran pasang home theater kuat2 sambil berkaraoke.
tapi tu sekali sekala je.

Moga2 stress dan tension indah cepat hilang. Cool Cool

3 Re: Stressnyer.. Tensionyer saya... on Mon Aug 24, 2009 5:05 pm

indah


Ahli Aktif
Ahli Aktif
wslm...

huhu.. macam ni la saya ibu.. stress dgn kerja.. walhal baru jer setahun bekerja.. huhu... saya ada cakap dengan suami...boleh ke kalau saya nak berhenti kerja.. saya nak duduk rumah.. nak jd suri rumah je.. tapi .. kami baru je membina hidup... memang susah kalau saya tak kerja.. jadi saya tabahkan je hati.. berkerja.. saya suka dengan kerja saya, cuma kadang-kadang terlalu stress.. seolah-olah berkerja tu lebih utama.. huhu... semua orang nak kita siapkan itu siapkan ini...hmm... saya rasa anak saya dalam perut hari ni byk sangat gerak.. mesti dia pun terasa stress ibunya.. uhuhu...

Sad

http://www.shindah.blogspot.com

4 Re: Stressnyer.. Tensionyer saya... on Mon Aug 24, 2009 7:23 pm

insyirah


Moderator
Moderator
7. Yoga

Salam'alaykum Kak Indah sayang Smile

Sollu 'alan nabi.

Tak yah yoga lah kak, dah keluar fatwa yoga tu haram Smile INsya Allah, bila akak stress atau tension menghadapi kerja-kerja yang banyak perkara pertama yang akak cuba buat ialah take a deep breath, tahan selama yang boleh kemudian lepaskan perlahan-lahan. Buat banyak-banyak kali, insya Allah oksigen akan memenuhi rongga-rongga dalam paru-paru, ianya akan memberi boost pada otak. Jadi, akan lebih lapang. Insya Allah. Selain itu, akak selalu berselawat.

Orang Arab kalau bergaduh, kita tak leh cakap "jangan bergaduh" nanti silap hari bulan kita yang kena pukul sebaliknya kita cakap "sollu 'alan nabi" yang bermaksud selawat ke atas nabi. Very Happy Jadi, mereka akan terus sejuk, cool down. Subhanallah, sebenarnya selawat ni menjadikan orang yang marah pun jadi tenang. Insya Allah bila stress banyakkan zikrullah dan selawat. Smile

Kalau akak nak besh sikit kan, bila stress akak cakap-cakap dengan baby. Hehehe... Tengok gambar baby (culik la gambar anak sapa-sapa pun, hehehe) sebab kan kak cayang, bila kita tengok baby yang makhluk fitrah tu sikit sebanyak kita akan terasa happy kerana mereka makhluk fitrah. Tak de dosa Very Happy

Tengok avatar Syirah ada 2 budak kecil ni, hehehe. Sepupu Syirah ni. Smile


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

5 Re: Stressnyer.. Tensionyer saya... on Mon Aug 24, 2009 8:44 pm

aysarahanan


Moderator
Moderator
k.indah jangan tensen2 tau..
ramadan ni bulan tarbiah,lebih mendidik nafsu supaya lebih sabar..
insyaAllah bila dah zikir + selawat jadi lebih tenang..
kalo nak lagi,rajin2 amik wuduk.berdoa agar Allah setiasa memberi ketenangan.

sabar ya kak.indah..
I love you

6 Re: Stressnyer.. Tensionyer saya... on Tue Aug 25, 2009 1:17 am

azizul


Admin
Admin
insyirah wrote:
7. Yoga

Salam'alaykum Kak Indah sayang Smile

Sollu 'alan nabi.

Tak yah yoga lah kak, dah keluar fatwa yoga tu haram Smile

Assalamualaikum,
teringat pula ana pada diskusi tentang yoga, bekas roommate ana(sekarang di UIA) pernah bagitau, ayoga akan dimodify balik dengan elemen2 islami seperti mentera2 yang merepek tu berganti dengan zikrullah dan selawat, mungkin akan datang muncul yoga islami, Wallahu 'alam

stress?? ana pun tengah stress. assignment belambak2 ni...Smile


_________________
http://al-insyirah.forummotion.com

7 Re: Stressnyer.. Tensionyer saya... on Tue Aug 25, 2009 4:50 am

dheadz


Admin
Admin
Indah stress ye, tidak mengapa, nama pun kerja kan, memang ada masalah, kalau tak banyak pun, sedikit sudah tentu ada. Jadi, kena pandai menanganinya. Yang penting, kena berusaha untuk buat yang lebih baik dari sebelumnya.

Macam saya, kalau di bulan2 yang lain, mmg agak mudah naik angin kalau soalan2 yang diajukan kepada saya tentang kerja tidak kena pada tempatnya. Soalan2 yang sukar untuk dijawab, yang sepatutnya dijawab oleh orang lain (yang menjadi penyebab kepada munculnya soalan itu), tapi saya pula yang kena jawab. Stress juga bila bertalu-talu soalan itu ini diajukan, tambahan pula bila tak menang tangan buat itu ini. Saya boleh saja jawab "tidak tahu, carilah sendiri", tapi saya tidak menjawab begitu. Cuba juga untuk dapatkan jawapan untuk soalan-soalan tersebut, dan kemudian sampaikan kepada orang yang menanyakan tadi. Itu kebiasaan yang saya alami, tapi kini di bulan puasa, saya cuba untuk menenangkan diri, menjawab setiap panggilan telefon dengan nada suara yang lebih lembut, tenang, bersopan, tidak terlalu keras seperti kebiasaannya. Alhamdulillah, segala panggilan telefon boleh dijawab sebaiknya. Moga nanti, bolehlah diteruskan gaya ini ke masa-masa yang mendatang. Smile


insyirah wrote:
INsya Allah, bila akak stress atau tension menghadapi kerja-kerja yang banyak perkara pertama yang akak cuba buat ialah take a deep breath, tahan selama yang boleh kemudian lepaskan perlahan-lahan. Buat banyak-banyak kali, insya Allah oksigen akan memenuhi rongga-rongga dalam paru-paru, ianya akan memberi boost pada otak.
Setuju dengan penerangan Insyirah ni. Tarik nafas dalam2, kemudian boleh juga bayangkan bagaimana udara2 itu masuk ke bahagian otak, melalui bahagian kiri, kemudian kanan, dan keluar semula melalui hidung... Ini dapat menenangkan fikiran.


_________________
Manusia selalu heboh mencari sesuatu yg bakal ditinggalkan, tapi tak heboh utk menyiapkan sesuatu yg bakal dibawa… Mari kita persiapkan diri dengan bekalan yang sepatutnya dibawa ke alam sana nanti. Wink

8 Re: Stressnyer.. Tensionyer saya... on Tue Aug 25, 2009 12:00 pm

munira alhashimi


Ahli Aktif
Ahli Aktif
indah wrote:wslm...

huhu.. macam ni la saya ibu.. stress dgn kerja.. walhal baru jer setahun bekerja.. huhu... saya ada cakap dengan suami...boleh ke kalau saya nak berhenti kerja.. saya nak duduk rumah.. nak jd suri rumah je.. tapi .. kami baru je membina hidup... memang susah kalau saya tak kerja.. jadi saya tabahkan je hati.. berkerja.. saya suka dengan kerja saya, cuma kadang-kadang terlalu stress.. seolah-olah berkerja tu lebih utama.. huhu... semua orang nak kita siapkan itu siapkan ini...hmm... saya rasa anak saya dalam perut hari ni byk sangat gerak.. mesti dia pun terasa stress ibunya.. uhuhu...

Sad

Salam Indah.. flower flower flower
Macamana dengan hari ini Indah..?stress lagi ke..?
Usia Indah pun masih muda, maka tenaga dan kepandaian Indah sangat2 diperlukan. Rugi jika berhenti di usia muda ni. Ibu pun jika masih bolih
bekerja..ibu ingin bekerja lagi. Adat berkerja, demikianlah...ada masa stress dan tension menghadapi berbagai situasi, kerenah manusia, dan lambakan
tugas. InsyaAllah...tak lama ..hilanglah stress tu ...... sunny

Oh..ya ibu teringat..sambil2 zikrullah tu, bacalah doa dipermudahkan segala urusan. Ibu tak pandai nak letakkan doa tu disini. Kalau tulis dengan huruf RUMI, takut tak tepat bunyi mahraj nya. Insyirah mesti tahu doa ni.
Bila segala urusan berjalan lancar...hilanglah stress tu.

9 Re: Stressnyer.. Tensionyer saya... on Tue Aug 25, 2009 12:34 pm

indah


Ahli Aktif
Ahli Aktif
Alhamdulillah... Salam semua...
semalam memang stress sangat... balik-balik kerja je rasa mcm nak baring.. uhuu... tapi syukur... sbb sebenarnyer.. semalam dah la birthdayy saya.. tiba-tiba kerja pulak datang dengan tiba-tiba... Alhamdulillah hari ni saya oke dah.. tak mengapalah kerja-kerja tu.. nama pun programming... uhuu... kena kejar dateline semua...

Terima kasih semua... hmm.. tu la.. saya pun duk bercakap2 dengan baby je dari semalam.. bgtau dia.. ibu tengah tension ni.. baby pun paham kan.. sabar yer... sume2 la.. uhuuhu...

tapi saya bersyukur.. tidak la se stress sebelum ni.. sebelum kahwin.. masa bujang dulu memang rasa terlalu stress sangat.. tapi skrg bila dah berteman.. terasa lega... ada yang sudi disamping kita bila kita mcm ni... ehehe... Itulah keINDAHan perkahwinan.. kan..

Pagi-pagi ni dalam meeting pun saya x cakap banyak sangat.. sbb.. x nak stress2.. ehe...
Tentang yoga tu.. ehehe... akak pun x perasan yang ade paste sekali yoga dalam senarai stress reliever tu.. teringat dulu masa sekolah kat KL.. kawan-kawan ramai yang buat yoga ni... tp tu dulu la.. mase sekolah menengah.. Smile

Boleh ke insyirah letakkan doa yang ibu bgtau tu kat sini.. boleh share.. semua boleh jadikan rujukan.. Smile

Ehhe.. syirah.. tgk gambar scan baby akak pun rase dh sejuk hati dah.. kan... Smile

http://www.shindah.blogspot.com

10 Re: Stressnyer.. Tensionyer saya... on Tue Aug 25, 2009 12:36 pm

izyan insyirah


Ahli Aktif
Ahli Aktif
ala..akak indah stress pasal keja yee...
mai kak, kita senyummm....senyummm....
bulan yg mulia ini mudah untuk merawat stress....Wink

http://izyaninsyirah.blogspot.com

11 Re: Stressnyer.. Tensionyer saya... on Wed Aug 26, 2009 8:07 am

insyirah


Moderator
Moderator
Assalamu'alaikum Kak Indah,
Maaf semalam Insyirah tak online Smile

Doa mana yang ibu maksudkan ye? Smile

Insya Allah, dalam apa yang kita lakukan selalu amalkan baca doa: Rabbi yassir wala tu'assir. Ataupun Allahuma yassir wala tu'assir yang bermaksud "ya Allah permudahkanlah urusanku dan janganlah Engkau susahkan." Insya Allah, semoga dalam apa urusan kita, Allah permudahkan. Jangan lupa baca basmalah sebelum lakukan sesuatu, kalau rajin selepas subuh baca al-Mathurat. Insya Allah. Smile

Wallahua'lam.

p/s: Sis Izyan dan Sis Aysa jauh lebih pandai dari Syirah Wink


_________________


"Kalau kita sayangkan kekasih kita, pastikan kita dapat selamatkan kekasih kita itu dari azab api neraka"

.:: HaRuMaN MaWaR ::.

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum