Komuniti Al-Insyirah

islamic finance, banking, career, peace.

Ruang Download Section dah dibuka, sila gunakan sebaiknya

You are not connected. Please login or register

incomplete task as a treasurer..

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 incomplete task as a treasurer.. on Wed Jun 17, 2009 1:20 pm

normyislam


Ahli Senior
Ahli Senior
Salam kalian..
sebenarnya kebelakangan ni sy teringat pengalaman sy jadi treasurer di asrama dulu..
InsyaAllah sy telah memegang amanah sebaik mungkin namun tak dinafikan ada juga kekurangannya lalu kadang2 buat sy rasa bersalah, terkilan ect~

Perkara ni berkaitan dengan komitmen ahli yang tak bayar duit yang sepatutnya dibayar terutamanya golongan2 senior. Ya, saya juga antara senior waktu tu dan masalah ni yang paling sukar sy atasi.
Jadi, golongan yg sy rasa bersalah di sini ialah buat para junior yang sentiasa berusaha membayar secukupnya (terima kasih:).. Namun, hutang para senior ni berlanjutan hinggalah sy tamat form 5 dan terpaksa lepaskan tanggungjawab pd treasurer baru.

Jadi, sy tak tahulah sama ada mrk2 ni dah menjelaskan hutang2 tersebut atau x skrg ni..sy juga dah buat rekod yg bg sy lengkap menunjukkan siapa bayar & tak.
Bila difikir2 balik dah banyak usaha sy cuba,peringatan, tampal nama blacklist, tegur secara direct, tp mcm biasa, ada sj alasannya..
Andai kata segala hutang ni dah dijelaskan dan sekaligus beri keadilan pd junior krn wang i2 digunakan untk semua (junior+senior), sy akan sgt lega..
Kalau x, sy harap para junior yg dikasihi maafkan kekurangan sy ini dan senior2 yg berkaitan (^_^)

Jadi, kalau kalian ada pendapat, apa hukumnya ya kes mcm ni? boleh dikira sy x laksana tanggungjawab dgn sempurna? huhuuuu...sekian
silent

http://normyislam.blogspot.com

2 Re: incomplete task as a treasurer.. on Wed Jun 17, 2009 11:59 pm

dheadz


Admin
Admin
Saya tak pasti apa hukumnya, tapi melalui penjelasan Normy, nampaknya tanggungjawab sebagai treasurer sudah dilaksanakan. Mereka2 yang berhutang itu tidak menjelaskan jumlah yang sepatutnya mereka bayar, 'tanggungan' itu digalas oleh mereka sendiri. Wallahualam....

Untuk kurangkan rasa bersalah tu, mungkin boleh hubungi semula treasurer baru tu, dan pastikan apa kesudahannya. Memang betul, hati takkan rasa tenang selagi apa yang sepatutnya dilakukan itu, tidak dilakukan...


_________________
Manusia selalu heboh mencari sesuatu yg bakal ditinggalkan, tapi tak heboh utk menyiapkan sesuatu yg bakal dibawa… Mari kita persiapkan diri dengan bekalan yang sepatutnya dibawa ke alam sana nanti. Wink

3 Re: incomplete task as a treasurer.. on Thu Jun 18, 2009 9:11 am

normyislam


Ahli Senior
Ahli Senior
Em, ya terima kasih saudara dheadz. Sy ada terfikir jugak berkenaan ni.. ya, walaupun treasurer baru ni sebaya dengan mereka yg berkenaan tu (rakan), dan taklah rapat sgt dengan sy, tapi sy percayakan dia. (antara faktor sy pilih dia selepas persetujuan ajk lain) Harap2 dia boleh bg feedback la ya walaupun tengah busy kat asrama dengan exam spm yang bakal menjelang.
insyaAllah Basketball

http://normyislam.blogspot.com

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum