Komuniti Al-Insyirah

islamic finance, banking, career, peace.

Ruang Download Section dah dibuka, sila gunakan sebaiknya

You are not connected. Please login or register

MANDI SONGSANG

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 MANDI SONGSANG on Mon May 04, 2009 11:29 pm

islamicboy


Ahli Senior
Ahli Senior
MANDI SONGSANG



Mandi songsang adalah satu kaedah terapi yang amat hebat dan
menghasilkan kesan yang menakjubkan kepada pengamalnya.

Apakah itu mandi songsang? Lazimnya pada masa sekarang ramai orang
akan mandi dengan menjiruskan air bermula pada bahagian kepala.
Situasi ini sebenarnya akan memberikan kesan yang buruk pada kesihatan
diri.

Sistem saraf pendarahan otak akan mengecut kerana siraman air
tersebut… Ini akan membuatkan sistem otak akan terjejas. Cara mandi
biasa akan menyebabkan sistem pertahanan badan akan menjadi lemah.
Seluruh sistem hormon dan kimiawi badan adalah diatur dan disettingkan
di dalam kepala, maka cara mandi biasa lebih banyak akan memberikan
impak yang buruk kepada sistem pertahanan badan.

Jadi, apa itu mandi songsang? Mandi songsang adalah amalan membasahkan
tubuh badan bermula dari kaki dan beransur-ansur membasahi bahagian
atas badan kemudian diakhiri dengan kepala. (kecuali mandi hadas besar
dimulakan dari siraman di kepala.)

KEBAIKAN DAN KELEBIHAN
1) Menjadikan pengamalnya awet muda dan fresh.
2) Mengembangkan salur darah otak-menjadikan sistem darah di bahagian
otak jadi bertambah baik untuk berfungsi.
3) Menjadikan sistem pertahanan badan akan bertambah baik fungsinya
seterusnya menjana sistem hormon badan dengan lebih hebat untuk tahap
kesihatan yang maksimum.
4) Mengurangkan tekanan (stress) yang telah dihasilkan oleh otak.
5) Melancarkan perjalanan darah.
6) Menjadikan pengamal semakin pintar.
7) Meninggikan daya ingatan.

8)Mengelakkan atau mengurangkan sakit kepala.
9) Menjadikan state mood yang tenang dan ceria.
10) Menjadikan jiwa sentiasa bersemangat.
11) Memiliki daya ketahanan mental.
12) Menambahkan semangat berani.
13) Menguatkan gusi dan gigi dan banyak lagi yang akan diketahui
apabila mula diamalkan.

http://azizul.proboards91.com/

2 Re: MANDI SONGSANG on Tue May 05, 2009 10:38 am

dheadz


Admin
Admin
Info yang bagus ni. boleh amalkan lepas ni. Very Happy


_________________
Manusia selalu heboh mencari sesuatu yg bakal ditinggalkan, tapi tak heboh utk menyiapkan sesuatu yg bakal dibawa… Mari kita persiapkan diri dengan bekalan yang sepatutnya dibawa ke alam sana nanti. Wink

3 Re: MANDI SONGSANG on Thu May 14, 2009 12:36 am

aysarahanan


Moderator
Moderator
bagus la dheadz ,leh di amalkan...

kalo nak bagus lagi..g mandi kat sungai,jimat tak perlu nak bayar bil air... Very Happy

siap leh tapau lagi ..

4 Re: MANDI SONGSANG on Sun Jul 26, 2009 7:40 pm

haziman


Ahli Senior
Ahli Senior

Jadi, apa itu mandi songsang? Mandi songsang adalah amalan membasahkan
tubuh badan bermula dari kaki dan beransur-ansur membasahi bahagian
atas badan kemudian diakhiri dengan kepala. (kecuali mandi hadas besar
dimulakan dari siraman di kepala.)

akhirnya terjawap juga persoalan aku..tq ib..

5 Re: MANDI SONGSANG on Fri Jul 31, 2009 2:22 pm

indah


Ahli Aktif
Ahli Aktif
Uhuhuu.. mmg elok sgt mandi dr kaki.. sbb... nyawa kita pun akan diambil dari kaki ... kan.. uhuhuu... tapi mandi sungai sure masukkan kaki dulu sbb nak test sejuk ke tak.. ehehe.. kan kan...

http://www.shindah.blogspot.com

6 Re: MANDI SONGSANG on Fri Jul 31, 2009 7:12 pm

dheadz


Admin
Admin
Saya pun dah amalkan mandi dengan mengenakan air ke kaki dahulu sekarang. Very Happy

indah wrote:tapi mandi sungai sure masukkan kaki dulu sbb nak test sejuk ke tak.. ehehe.. kan kan...
Tak jugak Indah, ada juga yang kepala dulu masuk ke air sungai, takyah test2 dulu - terjun tiruk. Razz


_________________
Manusia selalu heboh mencari sesuatu yg bakal ditinggalkan, tapi tak heboh utk menyiapkan sesuatu yg bakal dibawa… Mari kita persiapkan diri dengan bekalan yang sepatutnya dibawa ke alam sana nanti. Wink

7 Re: MANDI SONGSANG on Tue Aug 04, 2009 7:42 pm

musca01


Ahli Junior
Ahli Junior
hahaha..best jugak terjun tiruk kalau kt sungai..
lagi best kalo buat double somersault masa terjun (tapi sila pastikan kedalaman air mencukupi untuk melakukan aksi ini)

sy dah mengamalkan cara mandi ini sejak beberapa waktu yg lalu..
dan rasanya lebih bagus kesannya...yang paling pasti bdan rasa fresh lebih lama..
^v^

8 Re: MANDI SONGSANG on Wed Aug 05, 2009 10:50 am

indah


Ahli Aktif
Ahli Aktif
Eehe.. mandi sungai yg terjun tiruk tu sy x berani buat.. biase la.. kadar keberanian kurang... ahaha.. tapi.. bagi seorang wanita.. sememangnya elok mandi dr kaki dulu...

http://www.shindah.blogspot.com

9 Re: MANDI SONGSANG on Wed Aug 05, 2009 5:57 pm

aysarahanan


Moderator
Moderator
huhu,kat sini kalo musim sejuk memang kene mandi dari kaki dulu,
adoiyaii nak sentuh air pon takut.meloncat2..sejuk mengalahkan peti ais kat umah den..
Razz

10 Re: MANDI SONGSANG on Wed Aug 05, 2009 6:26 pm

musca01


Ahli Junior
Ahli Junior
hahahah..zaman muda2 dulu sll la buat terjun tiruk ni.. (mcm tua sgt)
hehe..
stuju dengan aysa..
bila sejuk..musti la start kaki dulu..
nk test air..
hehehe
^v^

11 Re: MANDI SONGSANG on Thu Aug 06, 2009 5:12 pm

aysarahanan


Moderator
Moderator
aysa penah cuba bayangkan...kalo mandi salji camne?hehe

lebih rela tak mandi...hehe:D

bayangkan salji tu lagi sejuk dari peti ais,yg kadang suhu2 nye mencapai negatif darjah...

lebih rela tak mandi juga...hehe,nak g men snow pon dah pakai tebal2,bekilo2..apatah lagi nak mandi salji..kompem tak mandi...(normal je musim sejuk)hehe lari topik.. Razz

12 Re: MANDI SONGSANG on Fri Aug 07, 2009 9:51 am

musca01


Ahli Junior
Ahli Junior
kalo da sampai tahap macam tu..
x payah la mandi..
dari kaki @ dari kepala..
2-2 pun memudaratkan jugak (sebab terlampau sejuk)

^v^

13 Re: MANDI SONGSANG Today at 7:31 pm

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum