Komuniti Al-Insyirah

islamic finance, banking, career, peace.

Ruang Download Section dah dibuka, sila gunakan sebaiknya

You are not connected. Please login or register

13/05/2008 - Krisis beras: Isytihar darurat jika perlu.

Go down  Message [Page 1 of 1]

dheadz

avatar
Admin
Admin
Isytihar darurat jika perlu.


KUALA LUMPUR: “Jika perlu, isytiharlah darurat,” demikian reaksi Pengarah Komunikasi Gabungan Persekutuan Pengguna Melayu (Fomca), Mohd Yusof Abdul Rahman, ketika mengulas krisis beras yang sedang melanda negara ini.

Katanya, kerajaan perlu bersikap lebih tegas menangani perkara berkenaan berikutan barang keperluan itu adalah makanan asasi masyarakat negara ini.

“Isu seperti ini pernah berlaku sekitar 1973 dulu dan kerajaan pada masa itu mengambil langkah mengisytiharkan darurat supaya tiada yang berani mengambil kesempatan menyorok atau menyeludup beras ke luar negara.

“Langkah itu perlu kerana tidak seperti tepung atau gula, beras adalah makanan asasi rakyat negara ini. Sekarang ini, apa yang kita lihat, kerajaan seolah-olah tidak terlalu bersungguh-sungguh atau agak lambat bertindak bagi menangani masalah ini,” katanya ketika dihubungi, semalam.


Sambil menyifatkan isu berkenaan sesuatu yang pelik, Mohd Yusof berkata, negara ini tidak mempunyai sistem pengurusan beras yang baik.

“Agak pelik kerana Bernas (PadiBeras Nasional Bhd) kata negara kita masih mempunyai lebih 70 peratus simpanan beras atau dengan kata lain masih mempunyai stok yang mencukupi.

“Persoalannya, bagaimana boleh timbul krisis. Ini membuktikan, memang wujud kemungkinan ada pihak tertentu sengaja mengambil kesempatan situasi kekurangan bekalan beras dunia untuk mencari untung dengan menyorok barang keperluan ini.

“Selain itu, dulu kita ada stok penimbal beras sebanyak 92,000 tan untuk digunakan sewaktu darurat atau kekurangan beras, tapi adakah ia masih wujud apabila Bernas ambil alih daripada Lembaga Padi Negara (LPN) dan jika ada, memang wajar digunakan sekarang,” katanya.

Baru-baru ini, Harian Metro melaporkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengesan kegiatan menyeludup keluar beras gred super tempatan 15 peratus hancur ke Thailand dan tidak menolak kemungkinan beras berkenaan turut dibawa keluar ke Singapura.

Penyeludupan itu berlaku berikutan kesan kenaikan harga serta kekurangan beras dunia menyebabkan penyeludup membawa keluar beras gred berkenaan ke negara jiran kerana beras gred berkenaan harganya dikawal dan lebih murah berbanding beras gred lain iaitu antara RM1.65 hingga RM1.95 sekilogram.

Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Mohd Zain Mohd Dom berkata, beras gred berkenaan dilarang sama sekali dibawa keluar dari negara ini kerana ia barang kawalan selain kerajaan memberi subsidi.

Menurutnya, jika sebelum ini penyeludup membawa masuk beras dari Thailand ke negara ini tetapi kegiatan itu bertukar apabila mereka membawa keluar pula beras ke negara jiran.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Pengilang Beras Melayu Malaysia, Saidon Ahmad, turut tidak menolak kemungkinan ada pemborong menyorok bekalan itu dan berharap kerajaan bersikap lebih proaktif bagi menyekat perilaku tidak beretika berkenaan.


Sumber: H.Metro

**********************************************************************************

Mahal betul harga bagi sekampit/10 kg beras sekarang ni. Minggu lepas jalan2 kat pasaraya nak beli beras nak buat stok, semuanya berharga RM30.00 ke atas. Hish... susahlah camni. Nasi dah makanan ruji masyarakat kita, nak makan apa lagi sebagai alternatif? Gamdum? Larat, boleh ke?


_________________
Manusia selalu heboh mencari sesuatu yg bakal ditinggalkan, tapi tak heboh utk menyiapkan sesuatu yg bakal dibawa… Mari kita persiapkan diri dengan bekalan yang sepatutnya dibawa ke alam sana nanti. Wink

dheadz

avatar
Admin
Admin
Info tambahan:

Harga 2 gred beras dikawal.

PUTRAJAYA: Harga siling beras Super Special Tempatan lima peratus hancur, kini ditetapkan pada RM2.80 satu kilogram (kg) manakala beras Super Special tempatan 10 peratus hancur ditetapkan RM2.70 satu kilogram, berkuat kuasa 1 Jun.

Keputusan itu antara lima langkah yang diambil Jawatankuasa Kabinet Menangani Inflasi dalam satu mesyuarat yang dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, di Bangunan Parlimen, semalam.

Sebelum ini, kedua-dua gred beras berkenaan tidak dikawal.

Abdullah dalam kenyataan lewat petang semalam berkata, kerajaan turut bersetuju mengekalkan beras Super Tempatan 15 peratus hancur sebagai beras yang dikawal harganya antara RM1.65 satu kg hingga RM1.80 satu kg mengikut zon.


Selain itu, kerajaan bersetuju mengapungkan harga beras import termasuk beras putih Thailand di Semenanjung, Sabah dan Sarawak; membenarkan pemindahan padi antara negeri secara berperingkat dan menaikkan Harga Minimum Terjamin (GMP) daripada RM650 per tan metrik (MT) kepada RM750 per MT bagi meningkatkan pendapatan pesawah padi.

Abdullah berkata, langkah itu akan berkuat kuasa serta-merta kecuali harga siling beras Super Special Tempatan lima peratus hancur dan beras Super Special Tempatan 10 peratus hancur.

Menurutnya, langkah itu diambil selepas menimbangkan kepentingan semua pihak, selain memelihara kebajikan pengguna dan pesawah padi dalam isu kenaikan harga padi dan beras, ketika ini.

“Berikutan keputusan itu, kerajaan akan membelanjakan sekurang-kurangnya RM725 juta untuk 500,000 tan beras import sebagai subsidi bagi mengekalkan harga beras runcit.

“Langkah itu juga diharap dapat meringankan beban pengguna ketika harga barangan semakin meningkat,” katanya.

Beliau berkata, kenaikan harga beras dunia memberi tekanan kepada harga padi dan beras dalam negara, menyebabkan beras tempatan yang dikawal mengalami kekurangan dalam pasaran tempatan.

Sumber: H. Metro


_________________
Manusia selalu heboh mencari sesuatu yg bakal ditinggalkan, tapi tak heboh utk menyiapkan sesuatu yg bakal dibawa… Mari kita persiapkan diri dengan bekalan yang sepatutnya dibawa ke alam sana nanti. Wink

haziman

avatar
Ahli Senior
Ahli Senior
pas ni kita makan ubi kentang..heehehe Laughing Idea

dheadz

avatar
Admin
Admin
makan ubi kentang? larat ke? boleh tahan ke perut tu? dah biasa makan nasi sebelum ni. takpe, ok gak plan tu, kalau dah takde alternatif lain.


_________________
Manusia selalu heboh mencari sesuatu yg bakal ditinggalkan, tapi tak heboh utk menyiapkan sesuatu yg bakal dibawa… Mari kita persiapkan diri dengan bekalan yang sepatutnya dibawa ke alam sana nanti. Wink

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum